duminică, 18 octombrie 2009

comunism si regrete

am participat la un concurs de pe net....despre anii comunismului......cum am apucat si aceasta perioada,am trimis un articol.iata-l mai jos :



,,In foto sunt eu pionier…..prin 88’ sau 89,facuta de un fotograf ambulant care se perinda prin scoli…

Comunism…cand eram mic nu il intelegeam.mi se parea ceva neinteresant,ciudat,fara inteles.Azi,dupa 20 de ani de capitalism salbatic,il regret profund.

Din comunism am multe amintiri.Cand am fost facut pionier si am jurat cu man ape steag,m-a bufnit rasul ….si invatatoarea mea a urlat : ,,cine a ras?”.Mi se parea ceva ridicol,de parca patriotismul sau credinta in conducatori stateau in acel juramant stupid.

Din scoala imi amintesc de revistele ,,Luminita’’ si ,,Cutezatorii’’(care avea niste benzi desenate fabuloase,cu daci romani,cu pionieri si inventatori,etc).Ma rugam de parintii mei sa ma aboneze la ele (posta le aducea direct in clasa).

Imi placea sa ma joc ,,Dacii si Romanii’’- cred ca mama mi-a cumparat jocul asta de vreo 10 ori,ca ii tot pierdeam piesele.Ce sa mai spun de ,,Nu te supara,frate!’’ sau ,,Popa prostu’’ori carticelele cu animale salbatice sau domestice.

Fiind un cititor pasionat,era o sarbatoare uriasa pentru mine si un stress fabulos pentru mama,cand la libraria de la colt (unul dintre primele locuri unde am invatat sa ajung,de cand ma duceam singur la scoala),erau aduse carti tiparite de edituri din Moscova in colaborare cu cele din Romani (,,Raduga’’ si ,,Ion Creanga’’).Erau tiparite pe hartie groasa,cu coperti groase si lucioase de carton,si cu minunate ilustratii.O diferenta uriasa fata de cele tiparite in Romania,pe hartie subtire si cenusie,cu ilustratii putine si sterse.

Imi amintesc orele facute sambata…..

Imi amintesc ca nu am mers la gradinita,asa ca ai mei ma incuiau in casa,iar eu ii asteptam….eram la etajul 10 al blocului si aveam un scaun foarte inalt in fata geamului de la dormitor.Stateam acolo pana seara pe la 17.30-18.00,cand ajungeau ai mei acasa…..

Imi amintesc….cum in fiecare an se infiltra apa in diverse colturi ale tavanului din sufragerie si hol si cum niciodata nu reparau terasa.

Imi amintesc cum vizavi de blocul nostrum,la parterul blocului vecin era un centru de lapte si cum tata se ducea sa stea la coada acolo de la 5 dimineata…..ca sa prinda lapte si iaurt.Laptele venea in sticle de 1 litru iar iaurtul venea in borcane de sticla groasa,de 300 gr…..imi placeau capacele lor de staniol,de regula argintii,dar uneori galbene sau verzi ori o nuanta de mov pe care o mai tin minte si acum…..

Regret atat de multe lucruri din comunism….solidaritatea dintre oameni,scoala serioasa care se facea,barfa din fata blocului,plimbarile prin parcuri,atatea lucruri care atunci pareau sa conteze…………''


Un comentariu:

  1. Scoala serioasa in comunism???? Probabil glmesti! Cum ramane cu practica agricole pana la inceputul lui decembrie de eram apoi obligati sa inghitim cate 3 lectii predate in juma de ora, ca apoi ramanea sa mai citim noi 2-3 acasa? Dar cu orele de 30 minute, clasele de 40 de elevi? Mai sunt f multe de spus, crede-ma ca am privit scoala de pe cele doua parti ale baricadei

    RăspundețiȘtergere